Muutoksessa

Vanhat elinkeinot ja tavat väistyvät saaristossa. Maatalous vaihtuu turismiin, kalastus lintubongaukseen. Luonnon kauneus säilyy samana.

Skinnarsin uusi elämä

Olemme yli 65-vuotias pariskunta Suomesta. Anja on ammatiltaan psykiatrian erikoislääkäri ja lääkäriaseman toimitusjohtaja, Heikki jo eläkkeellä oleva rakennusinsinööri. Perustimme tilasta osakeyhtiön Oy Skinnars Ab.

couple
frame

Olemme pyrkineet säilyttämään ja palauttamaan kaiken alkuperäiseen muotoonsa varustettuna nykyaikaisin vaatimuksin mukavuudesta ja ekologisuudesta. Olemme säilyttäneet tilalla kaiken sinne jääneen vanhan esineistön. Osa on vanhassa päärakennuksessa, osa navetan vintillä ja osaa emme ole vielä laittaneet esille.

Ainoastaan lahjoitimme pois eräälle saarelaiselle Erikin vanhan itseveistetyn saaristolaisveneen. Sen kaksitahtinen Göta-moottori kuljetti Erikin kalalle ja kotiin kesätyynellä ja syysmyrskyjen aikaan. Emme olisi osanneet sitä huoltaa ja näin se jäi henkiin. Jos katselet kuvankaunista puuvenettä Kökarin saaristossa, voit kuvitella, että se kenties on Erikin veistämä.

boat

Tärkeää on jatkuvuus

at_morning-5
Kuva Nina Lindfors

Olemme tähän mennessä saneeranneet vanhan päärakennuksen ja seitsemän pikkumökkiä. Seuraavaksi on vuorossa huoltorakennus kivinavetassa. Olemme liittäneet tilan kunnalliseen veteen, jonka Kökar puhdistaa Oppsjön järvestä. Skinnarsin tilalla on neljä kaivoa, joista Erikin aikaan ajoittain loppukesästä loppui vesi. Nyt vettä varmasti riittää.

Kevättalvella (2019) teimme aurinkovoimalan vanhan kivinavetan katolle. Olemme kaataneet puita ja leikanneet pusikoita säilyttääksemme tilalla Kökarin karun ilmeen ilmastonmuutoksen aikana. Pelloillamme Joel viljelee heinää lampailleen.

logger
uusi-ranta-muutoksessa
Kuva Saara Ekström

Olemme korjanneet laitureita ja rannasta pääsee nyt uimaan.

Kesällä 2019 rakensimme lintutorniin tuulensuojat niin että lintuborgareiden kaukoputkien jalat eivät tärise tuulessa.

birdwatching_tower_4
Kuva Marita Markkanen
renovation-2

Olemme syksyllä 2019 ryhtyneet saneeraanmaan ulkosaariston kalamajaa niin että siellä voi kesällä asua.

Olemme rakentaneet keväällä 2020 tiilitalon alakertaan talviasuttavan keittiön ja vessan.

brick_house-2

Teemme työtä yhdessä

view_3

Pyrimme toimimaan yhteistyössä saaren muiden matkailuyrittäjien kanssa. Naapurissamme noin kilometrin päässä sijaitsee Peders Aplagård, omenatila, jonka yhteydessä on ravintola Aplaboden.

Sieltä saa erinomaisia, paitsi omenatilan tuotteita niin myös tilattaessa aamupalan, ruokaa ja toisinaan herkullista pizzaa. Siellä on myös viihtyisä terassi, josta on kävelymatka ’kotiin’.

Kuva Siv Blomsterlund
Kuva Siv Blomsterlund
Skinnars values