Communication_map_1

Så här hittar du till ön Kökar

Om du inte kommer med egen segelbåt eller motorbåt så kommer du alltid till Kökar med skärgårdsfärjan, antingen österifrån, från den finska hamnen Galtby på Korpo, eller västerifrån, från Långnäs hamn på fasta Åland. På Kökar är färjhamnen i öns västra del. Skinnars ligger i den östra delen av ön. Från hamnen det är cirka tio kilometer till Skinnars.

Communication_map_SE
Du får kartan större genom att klicka på bilden

Med skärgårdsfärjan från Finland

Först med bil eller buss till Galtby hamn i Korpo

Från Finland startar färjorna från Galby hamn i Korpo. Till Korpo kommer man via rutten S:t Karins – Pargas – Nagu – Korpo. Galtby hamn ligger cirka två kilometer före Korpo centrum och det finns tydliga skyltar som visar vägen.

ferry

Resan från S:t Karins till Korpo tar cirka två timmar. Vägen är 75 kilometer lång, men det finns två färjor på vägen: Nagufärjan och Korpofärjan. Färjorna är gratis.

Färjorna är koordinerade sinsemellan så att du hinner från Nagufärjan till Korpofärjan om du kör direkt utan att stanna i Nagu. Om du stannar vid Nagus underbara strandutsikter eller vill titta in i Korpos urgamla stenkyrka, måste du kolla din tidtabell till nästa färja. Reservera i varje fall gott om tid, för speciellt när du kommer tillbaka kan det vara trängsel, och du kan missa färjan.

Några, men inte alla Skärgårdstrafikens bussar har synkroniserats så, att du kan komma med buss från Åbo bussterminal till skärgårdsfärjan. Resan från Åbo tar samma två timmar, och du har gott om tid i hamnen, ofta en hel timme. Bussarna transporterar cyklar, och du hittar deras tidtabeller på internet.

Skärgårdsfärjan från Korpo till Kökar

Färjan till Kökar tar 2,5 timme. På färjan finns det ofta en restaurang som serverar mat och kaffe. Dagens rätt är en normal förmånlig kafélunch. En färja tar 25 personbilar. När du har gjort beslutet att resa, boka genast din plats på färjan från Ålandstrafiken. Färjorna är en flaskhals när man åker till Kökar. Det är mycket fördelaktigt att resa med färjorna.

Naiset_aluksella

Att åka till Kökar från Mariehamn

Du kan också åka till Kökar från Åbo via Mariehamn. Viking Linjens dagbåt startar från Åbo och kommer till Mariehamns centrum. Därifrån måste du köra ca 20 kilometer till hamnen i Långnäs, varifrån Kökarfärjorna avgår. Resan tar samma 2,5 timme.

En del av Viking Lines och Tallink Siljas färjor åker direkt till Långnäs, och då behöver du inte alls åka till Mariehamn. Det är ganska bekvämt att fara tillbaka till huvudstadsregionen så, att du far med skärgårdsfärjan till Långnäs och fortsätter med Tallink Siljas kvällsfärja + direkt till Helsingfors.

sunset_sea

Från Sverige till Kökar

De som kommer från Sverige måste ta Viking Lines eller Tallink Siljas färjor från Stockholm till Mariehamn, köra därifrån till Långnäs (20 km) och sedan ta skärgårdsfärjan till Kökar. Man kan också åka med Viking Line eller Tallink Silja till Åbo, sedan köra till Korpo och därifrån ta skärgårdsfärjan till Kökar.

illumination

Ännu ett alternativ är att ta en kryssning från Stockholm via Åbo till Mariehamn, stiga av färjan i Mariehamn, sedan köra till Långnäs och därifrån med färja till Kökar.

När du kommer från Sverige du kan också använda Eckerö Linjens snabba bilfärja till Eckerö, köra därifrån till Långnäs och ta skärgårdsfärjan till Kökar.

islet

Till exempel

Börja med Vikings dagbåt från Åbo till Mariehamn, där du kan ta en liten promenad och lära dig känna staden. Därefter kan du köra eller ta bussen till Långnäs och därifrån skärgårdsfärjan till Kökar. Tillbaka kan du ta färjförbindelsen från Kökar till Galtby (Kökar). Du kan också ta skärgårdsfärjan från Kökar till Mariehamn och därifrån Viking Lines eller Tallink Siljas färja tillbaka till Åbo.

På ditresan med bil till Korpo och med skärgårdsfärjan till Kökar, tillbaka med Tallink Siljas båt till Helsingfors.

floes

Hur bokar man bilplats till skärgårdsfärjan

Boka bilplatsen med telefon från Ålandstrafikens nummer +358 18 25600

Du kan också boka via Internet, med tidtabellerna är komplicerade och det blir lätt fel. Tidtabellerna varierar mycket beroende på årstid och veckodag. Om du inte är van vid att boka resor, rekommenderar jag att du bokar per telefon.

port

Boka genast därefter din resa från Viking Line eller Tallink Silja med den kombination som passar dig.

Vi rekommenderar resande utan förorening

Om du äger varken bil eller cykel kommer du väl fram genom att planera din resa ordentligt. När du har kommit till Skinnars kan du få en cykel som du kan använda på ön.

guide_sign

Till din hjälp

Tallink Silja, Viking Line
Färjor från Stockholm, Kappelskär och Åbo till Åland

Eckerölinjen
Färjor från Grisslehamn till Åland

Ålandstrafiken
Bussar från Långnäs, färjor från Korpo och fasta Åland till Kökar

Skärgårdsbussen
Bussar från Åbo till Galtby i Korpo, tidtabellerna: tlo.fi

www.visitaland.com

Taxi och Kökars kollektiva trafik

Kökar taxi sköter kommunens kollektiva trafik.
Det finns plats för 6 personer och också plats för en rullstol.
Taxin fungerar som kollektiv trafik från måndag till fredag i samband med skärgårdsfärjorna.

passengers

På sommaren: Guidade turer och sightseeingturer samt båtturer.

Skinnars values