Skinnars_map_SE
Du får kartan större genom att klicka på bilden

Lär dig känna det enastående livet på Kökar

Den rena luften är Skinnars varumärke. Du kan dra dina lungor fulla med den blåsiga havsluften och känna hur fåglarnas nästen i de karga klipphålorna, klippväxterna som böjer sig med vinden och gäddan som plaskar i vassen sugs in i dig i en storm av tystnad.

Livet i årstidernas flöde

waves

På våren kommer flyttfåglarna. De flyger ovanför varandra i flera lager. Havet är svalt och man kan känna doften av det spirande livet i luften. Vindarna blåser över den nyss tinade fjärden och klippväxterna höjer sina första skott.

På Skinnars backe står Österbygges midsommarstång. På midsommaraftonen kan du gärna komma med och binda kransar som vi sedan fäster på stången tillsammans med andra kökarbor, sommargäster och turister. När stången reses och flaggan hissas sjunger vi Ålands landskapssång.

maypole
anadem

Åland är berömt för sina otaliga växter. Späda, känsliga klippväxter och vilda blommor binds till en krans runt huvudet eller till en bukett under din kudde.

Skinnars område är fyra hektar. Husen är byggda i skydd från stormar bakom backkrönet. Avståndet till stranden är cirka femhundra meter.

quad
pillow

Under gamla tider markerade man fiskenät, nätmärken, strömmingstunnor och trämortlar med bomärken. Varje gård hade sitt eget bomärke. Dessa har här samlats till en bild på en kudde. På den finns också Skinnars bomärke.

Såväl i skärgården som i Skinnars återanvänds allt gammalt. Sjunkna stockar är ett väderbeständigt byggmaterial. Den här gamla sjöboden vid stranden har reparerats med gamla båtplankor som har hittats på havsbottnen.

log_cabin
skinnars_sivuille-1
Foto Bernt Balkh

Hösten för med sig en djup sammetsblå färg på himlen. Astronomer och stjärnskådaramatörer dyker upp på ön. Över ön öppnar sig en vid himmel, tack vare den låga terrängen och den sparsamma mängden träd.

Klimatförändringen får naturen att växa allt frodigare och för att bevara dess utseende måste människan gallra den. På sommaren fattar det torra gräset lätt eld, och därför måste man bränna kvistarna på vintern.

fire
fisherman_winter-1

Vinter- och isfiske, skridskoåkning och skidåkning på isen är Kökars aktiviteter vintertid.

När solen smälter snön från taken kommer fåglarna tillbaka, och likaså fågelskådarna till sina torn.

birdwatching_tower_5
Foto Marita Markkanen
Merimaisema_SE_
Foto Saara Ekström

Våren smälter bort isarna från havet, för med sig flyttfåglarnas häckningsbestyr och gäddans lek.

Vi klipper gräset kort runt stugorna för att hålla fästingarna borta. När du går i långt gräs är det skäl att använda långbyxor och långärmade blusar.

Ruohonleikkuu
Foto Minna Hirvelä
Skinnars values